Kutatók: Az élelmiszereket D-vitaminnal kellene dúsítani

Az élelmiszerek szisztematikus dúsítása D-vitaminnal évente körülbelül 130 000 rák miatti halálesetet előzhetne meg Európában. Ez a Német Rákkutató Központ (DKFZ) modell-számításának eredménye, amely az European Journal of Epidemiology szaklapban jelent meg.
Nagy, randomizált tanulmányok elemzései szerint a D-vitamin-készítmények szedése mintegy 13 százalékkal csökkenti a rákos halálozási arányt. Az élelmiszerek dúsítása hasonló módon növelheti a D-vitamin-szintet, mint az étrend-kiegészítők szedése. „A D-vitamin nem csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, de csökkenti annak kockázatát, hogy valaki egy rákos megbetegedés következtében meghaljon” – mondja a tanulmány egyik szerzője, Tobias Niedermaier. A DKFZ szerint a D-vitaminnak sokféle hatása van az immunrendszerre. „Az a feltételezés, hogy az immunrendszerre és a ráksejtekre gyakorolt hatása révén nő az esélye annak, hogy valaki túlélje a rákot – mindig a bevett terápiák kiegészítéseként, nem helyettesítőjeként” – mondja Niedermaier.
A vizsgálathoz a DKFZ először információkat gyűjtött a D-vitamintartalmú étrend-kiegészítők szabályozásáról 34 európai országban. Emellett a tudósok adatokat gyűjtöttek a rák miatti halálozásról és a lakosság élelmiszerfogyasztásáról is. Ezeket az adatokat összevetették azokkal az eredményekkel, amelyek a D-vitamin ráktúlélésre gyakorolt hatásait mutatták ki.
Statisztikai módszerekkel becsülték meg azon rákos halálesetek számát, amelyeket már most megelőznek azokban az országokban, ahol az élelmiszereket már dúsítják. Emellett kiszámolták azon halálesetek számát is, amelyeket további országok is megelőzhetnének, ha – például Finnországhoz hasonlóan – ők is bevezetnék az élelmiszerek D-vitaminnal való dúsítását.
Az eredmény jelenleg körülbelül 27 000 rákos haláleset kerülhető el évente Európában a D-vitamin-dúsítás révén. „Ha minden vizsgált ország dúsítaná az élelmiszereit, évente körülbelül 130 000 rákos halálesetet lehetne elkerülni Európában” – mondja a tanulmány vezetője. Ezt a potenciált jobban ki kellene használni.
A fogyasztóvédelmi központok ugyanakkor figyelmeztetnek: az élelmiszerek D-vitaminnal való szabályozatlan dúsítása – különösen gyermekeknél – egészségkárosító túladagoláshoz vezethet. Eddig Németországban csak bizonyos élelmiszerekhez adnak D-vitamint, például tejhez vagy kenyérhez.
Köszönjük a Harmonet és a 30felett.hu szerkesztőségének segítségét a cikk elkészültében!